20 Mart 2017 Pazartesi

Patlıcanlı Pilav (8 Kişilik)






Bu blogu yemek tarifleri açısından biraz zenginleştirmeye karar verdim ama kararımda ne kadar kararlı davranacağım belli olmaz. Bazen böyle bir aşka gelirim ben, bir süre yaparım da düşündüğüm şeyi ama sonra, çeşitli şeyler yaptığımdan, aksamaya başlar. Şimdi bu kararı verdim ya, oturur kısa zamanda 10 - 15 tarif yazar mıyım, yazarım. Ama sonrasını bilemem. Yeni kararımın açılışını  patlıcanlı pilav tarifiyle yapiciim. İşte geliyor:





Malzemeler:



Yarım kilo şişlik dana veya kuzu eti

1 adet soğan

1 adet domates

1 kg patlıcan

3 su bardağı pirinç1 fincan arpa şehriye

 50 gr margarin

1 çorba kaşığı salça

2 su bardağı sıvı yağ

Tuz, karabiber



Yapılışı:



Pirinci 3 bardak sıcak suyla ıslatın ve 2 saat beklemeye bırakın. Süre dolunca da haşlayın.



Patlıcanları da aşağı yukarı 1 santim kalınlığında dilimler halinde uzunlamasına kesip tuzlu suya koyun. 1 saat beklemelerini tembih edin, bir yere kıpırdamasınlar. Patlıcanın siyah suyu çıksın diye yapılan bir işlemdir bu, acısını çıkarmak da diyorlar.



Sudan çıkardığınız patlıcanları güzelce kurulayıp kızdırılmış sıvı yağın içinde kızartın. Sonra bir tabağa alıp kağıt havlularla fazla yağlarını alın. Kağıt havlu dayanmaz bu işe göre, o nasıl bir yağ içmektir.



Temiz bir pilav tenceresi hazırlayın. Temiz sıfatını oraya laf olsun diye koydum, ben söylemesem pis tencerede patlıcanlı pilav yapacak haliniz yok, biliyorum. Sonra kızartılmış patlıcan dilimlerini bu tencereye öyle bir yerleştirin ki dilimin bir kısmı tencerenin dibine gelsin, bir kısmı dışına sarksın. Patlıcanların arasında boşluk kalmamasına da dikkat edin, bitiş bitiş olacak böyle. Tencerenin ortasında da ufak bir boşluk kalacak.









Soğanı ve domatesi küçük küpler halinde doğrayın. Etleri 5 dakika kadar yağda kavurduktan sonra üstüne soğanı ve domatesi ekleyin. Karışımı 2 - 3 dakika çevirdikten sonra salçatı, tuzu ve karabiberi ilave edin. Son olarak 5 suu bardağı sıcak su ekleyip hafif ateşte pişmeye bırakın.



Pişen etleri kevgirle alıp patlıcanları yerleştirdiğiniz tencerenin ortasına, patlıcanların üstüne gelecek şekilde serpiştirin. Haşlanmış pirinçle çiğ durumdaki arpa şehriyeyi karıştırıp etlerin üstüne dağıtın. Dışarı sarkan patlıcanları da tencerenin içine doğru kapatın. Son olarak pişirdiğiniz etlerin suyundan 4.5 bardak ilave edin ve yemeği kısık ateşte pişmeye bırakın. Unutmadan, pirincin üstüne hafif bir tabak koyun ki pilav daha düzgün pişsin.







Pişen yemeği yeterli genişlikte düz bir tabağa ters çevirin. Pasta keser gibi keserek servis yapın.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder