22 Mart 2017 Çarşamba

Çikolatalı Likörlü Tart



İkide bir tatlı yemenin dengeli beslenme prensiplerine uygun olmayan bir hareket olmasını ömrüm boyunca kınadım ve kınamaya da devam edeceğim sayın ziyaretçiler, ama bu dengeli beslenmenin umurunda bile değil maalesef. 52 senedir yaşıyorum, o kadar yenilikler, değişiklikler oldu, teknoloji ilerledi, bilim adamları yeni buluşlar yaptılar, falan oldu, filan oldu fakat bu konuda en ufak bir değişiklik olmadı, oof of! Şimdi tarifini yazacağım çikolatalı tart da sıklıkla yenmemesi gereken bir gıda maddesi oluyor bu durumda. Olsun, biz de arada bir yeriz. Tarife başlamadan önce benmari usulü nedir sorusunun cevabını da yazayım, çünkü aşağıda geçecek bu terim, bilmeyenler vardır. Bu, pişirilecek veya eritilecek bir gıda maddesinin ocağa direkt olarak değil, içi su dolu başka bir kabın içine yerleştirilerek koyulması, böylece alttaki suyun ısısıyla pişirilmesi demektir. Tarifte söylendiği gibi çikolatayı benmari usulü eritmek için ocağa su dolu bir kap koyup, küçük parçalara ayrılmış veya rendelenmiş çikolataları da başka bir kaba alarak o kabın içine koymanız gerekiyor.





Malzemeler:



Hamur için:



200 gram un

50 gram şeker

100 gram tereyağı

1 yumurta



Sos için:



4 paket çikolata (80 gramlık standart kare paketlerden)

5 yemek kaşığı krema

1 tatlı kaşığı tarçın

Yarım su bardağı portakal likörü

1 tatlı kaşığı tereyağı



Yapılışı:



Tereyağı, yumurta ve şekeri bir spatulayla karıştırın. Sonra unu da ekleyip hamuru yoğurun. Yağlanmış bir kek kalıbına alıp, pişince şişip çatlamaması için üstünü çatal kullanarak, sık aralıklarla delin.Sonra 180 dereceye getirilmiş fırına koyup sarılaşana kadar pişirin.



Çikolata sosunu hazırlamak için önce çikolatayı benmari usulü eritin. Eridiği zaman içine önce tereyağını, sonradiğer malzemeleri ekleyin ve ortaya koyu bir sos çıkana kadar karıştırın. Sos kıvamını aldığında tartın üzerine dökün. İsterseniz üstünü mevsim meyveleriyle süsleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder