23 Ekim 2015 Cuma

Google Plus İçin Tavsiyeler


Sevgili biricik sitem Binkelam sayesinde-yüzünden çok şey öğrendim şu 3 yıl içerisinde. Yaklaşık 3 yıl önce makale yazarlığı işini keşfettim ben ve tam hatırlamıyorum ama herhalde 7-8 ay öncesine kadar yoğun bir biçimde sürdürdüm bu işi. Şimdilerde sadece 1-2 kişi için yazıyorum, çünkü kendi sitem için çalışmak istiyorum artık.

Google Plus ve diğer sosyal medya platformlarının önemini geç idrak ettim ben aslında, daha erken uyansaydım şimdi daha iyi bir noktada olabilirdim. Ama ne yapalım, canım sağ olsun, buna gelene kadar daha ne hatalar yaptım ben, bazılarını hala düzeltmeye uğraşıyorum.

Sosyal ağlar küçük girişimciler için çok önemli bence çünkü sitesini, satmak istediği ürünleri, şiir ve yazılarını sergilemesi/satması için şahane bir fırsat sunuyorlar insana. Ama bu kolay bir yol değil, sizinle aynı amacı güden birçok insan var, rekabet çetin. Azimli ve sabırlı olmak durumundasınız, hatta zorundasınız; başka türlü olmaz. Kendinizce günlerde uğraşırsınız-ancak 1 arpa boyu yol gidersiniz, başkalarının yaptığı birtakım hileleri görüp sinir olursunuz, kuralsız davrandığı halde üst sıralarda olanları görüp çileden çıkarsınız, ben boşuna mı emek veriyorum diye düşünürsünüz ve daha bir sürü şey olabilir. Bunların karşısında hemen pes etmemeniz lazım, umutlu ve güvenli olmanız ve çalışmaya devam etmeniz lazım.

Birtakım hileler meselesine de kısaca değineyim; bir kısmının farkındayım ama kendi adıma asla tercih etmiyorum. İnternet ortamında uzun vadeli projeleri ve hayalleri olanlara tavsiye de etmiyorum, Google aptal değil, çok gördüm yaptığı hile elinde patladığı için, çabucak yükselmek ve kolayca para kazanmak için uyguladığı yöntem fos çıktığı, hatta kendisini az-çok tırmanabildiği yerden aşağı düşürdüğü için ağlayanları.


Asıl konuya geleyim şimdi, Google Plus için tavsiyeler konusuna. Bunlar bu platformda zaman geçirirken tespit ettiğim şeyler, katılır veya katılmazsınız; o size kalmış tabii. Ekleyecek sözünüz varsa, sizin bana tavsiyeleriniz varsa yazmanızdan memnun olurum. Şunu da belirteyim, söylediklerimi düzenli ve devamlı bir şekilde yapamıyorum ben. Çünkü hem yazılar yaz, hem bunları Google+ ve diğer sosyal ağlarda tanıtmaya çalış; yetişilmiyor. Ama bunların yapılması gerektiğine inanıyorum ve elimden geldiği kadar yapıyorum.

1. Google grupları var biliyorsunuz, ben bir kısmına üye oldum bunların. Eğer bir sürü gruba üye iseniz, aynı yazıyı, aynı anda bu grupların hepsinde birden paylaşmamanızı tavsiye ederim. Şöyle ki, bir sayfaya giriyorum mesela, ne var ne yok bakıcam, iniyorum iniyorum hep aynı şey. Aynı ileti, mesela 15 gruba birden aynı anda verilmiş. Bu durumda o sayfa bana itici görünüyor, bazen daha aşağıya inmekten vazgeçiyorum. Bunu herkes yapabilir, ben de yapabilirim mesela ama yapmıyorum. Çünkü benim sayfam da bir başkasına öyle görünebilir o zaman.

Yazı ne kadar çok yerde paylaşılırsa o kadar çok geri dönüş alma şansı oluyordur tabii ama bunu aynı anda yapmak zorunlu mu? Bugün 2-3 grupta paylaşsanız mesela, arada başka bir şeyler paylaşıp sonra başka 2-3 grupta paylaşsanız...öyle de olur herhalde. Ben şuna bile dikkat ediyorum:  Binkelam sayfasında siteden veya bloglarımın birinden galerili bir yazı paylaşıcam mesela ve aynı anda 2-3 farklı sayfada paylaşıcam bunları. Ekleyeceğim fotoğrafların sırasını değiştiriyorum, sayfalardan birine tek bir fotoğraf ekleyip daha fazlası için ibaresiyle link veriyorum; farklı görünümlerle sunmaya çalışıyorum yani. Sadece başlığında fotoğraf olan bir konu paylaşacaksam da onu 2, en fazla 3 yerde paylaşıyorum o an için.

2. Sizi çevrelerine ekleyenlerin, gönderilerinizi +1'leyenlerin, paylaşanların sayfalarına göz atın, mümkünse yapılan jeste karşılık verin. Mümkünse diyorum, çünkü mesela hiç paylaşım olmayan veya bana ters gelen paylaşımlar barındıran sayfalara karşılık vermem ben. Sırf takipçi artsın ve/veya nezaket olsun diye de herkese karşılık verilmez, ben yapamam.

Başkalarına hiçbir şekilde karşılık vermemek gibi bir tavrınız da olabilir. Bu durumda, bazı kişiler sizin gönderilerinizi 1 paylaşır, 2 paylaşır...bir daha da paylaşmazlar. Ben öyle yapıyorum. Bunun bazı istisnaları olabilir tabii. Mesela bir gönderiyi bir sebeple ille de paylaşmak istiyorsam paylaşırım, vay o benim hiçbir şeyimi paylaşmıyor diye düşünmem. Sonra şey durumu var; takip ettiğiniz bir grubun çok belirli bir konsepti vardır ve sizin sayfanızda o grubun sayfasında paylaşılacak bir şey yoktur. Bu durumda grupla tek taraflı bir ilişkiniz olur ister istemez. Ama gruptakilerin kişisel sayfalarına bakıp oradan bağlantı kurmayı deneyebilirsiniz. Neticede çevrelerinizi genişletmek istiyorsanız başkalarının hesaplarına göz atmanız gerekiyor.

3. Moda, dekorasyon, makyaj gibi konularda galerili yazılar yazıyorsanız yabancı ülkelerden olan gruplara da üye olun. Çünkü, her ne kadar insanlar yazıyı, Google Translate sayesinde az-çok çözebilme ihtimali bir yana, anlamayacak olsalar da, bu tip yazılar fotoğraf ağırlıklı olduğundan, fotoğraflara bakmak isteyebilirler. İstiyorlar yani, bu yazdığımı yapıyorum da biliyorum. Ve siz de bunu yapan kişilerin sayfalarında hoşunuza giden, sayfanızda paylaşabileceğiniz görseller varsa paylaşarak veya işte, +1'leyerek karşılık verebilirsiniz. Adsense hesabınız varsa daha da işinize yarar bu, çünkü sitenize yabancı ülkelerden gelen ziyaretçilerin sayısı artabilir bu şekilde. Onlardan gelen tıklamaların geliri Türkiye'den gelenlere göre daha yüksek oluyor.

Yabancı ülkelerden takipçileriniz varsa yazı da paylaşılabilir gerçi, siz pek anlamasanız da onlardan anlayanlar olur. Hakkaten ya, bu yapılabilir, hiç yapmadım ama şimdi yazarken makul geldi. Fakat yazının ne yazısı olduğunu iyi kötü anlamak lazım tabii. Bunu da Translate'le halledebilirsiniz.

4. Arada bir yazılı yorumlar da yapın.

2 yorum: